Exclusive Content:

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено...

Вашето най-добро ръководство за закупуване на частен остров

Накараха ли ви последните 12 месеца да мечтаете да изоставите градския живот, да си купите частен остров и да отворите магазин на слънце? Не сте сами: търсенето на селски и крайбрежни имоти рязко нарасна в отговор на блокирането на града и социалното дистанциране. Както казва австралийският експерт по недвижими имоти Кен Джейкъбс, „хората търсят бягство от хората“.

Решенията за това къде да купите вече не са просто въпрос на запазване на богатството, добавя Робърт Грийнууд, съосновател и партньор на Regency на островите Търкс и Кайкос. „Става въпрос за опазване на здравето“, отбелязва той. И как по-добре да издържиш на бурята, отколкото да си купиш най-добрата дупка – собствен частен остров?

Брокери като Greenwood сега виждат нова вълна от купувачи, които искат да преодолеят пандемията в своя собствен, уединен рай. „Само избран брой хора в света могат да кажат, че притежават частен остров“, отбелязва Джон Кристи, президент и управляващ брокер на H.G. Christie Ltd. ”

Палмово дърво на бял пясъчен плаж е мечтата, когато става въпрос за закупуване на частен остров
Плажове с бял пясък и тюркоазени води създават сцената за едно спокойно приключение – без тълпите – на оградените с палми острови Сан Блас в Панама. Изображение: Getty Images
Гарантирана изолация
Не е трудно да се разбере привлекателността на един частен остров. Подобрената технология означава, че вече е също толкова лесно да се работи от хамак, колкото и от офиса, а кой не би предпочел да се изолира на бял пясъчен плаж, заобиколен от тюркоазени води? „Хората, които никога не биха си помислили да купят остров, сега си мислят, че това може да е спасителната линия, която търсят, докато нещата не се променят“, обяснява Гринууд. В края на краищата, ако личното пространство сега е върховният лукс, няма какво да победим атол в средата на Карибите.

„Мисля, че екзотичната природа на един остров е привлекателна за почти всеки“, казва Майкъл Харт, който оценява островите край бреговете на Мейн, крайбрежния Ню Йорк, Нова Скотия, Каролините и Бахамските острови за LandVest, Inc. със седалище в Бостън. „Но за хората със средства те предлагат ниво на поверителност, което просто не можете да намерите на континента.“

Има и елемент на истинска изключителност. „Има толкова много острови в света и те са в царството на богатите, така че могат да бъдат солидно убежище“, обяснява Кристи.

Свързани: Прочетете нашето ръководство за закупуване на имоти на Британските Вирджински острови
Изглед от въздуха на залив със сини води и бели пясъчни плажове на Бахамите
Този частен остров от 430 акра (174 хектара) на Бахамските острови има красиви плажове, голямо естествено пристанище и частен курорт до ключ, всичко това на по-малко от 20 минути от North Eleuthera с неговото международно летище. На пазара е с H.G. Christie Ltd.
Тогава не е чудно, че знаменитостите отдавна са привлечени от уединението, което си позволява закупуването на частен остров. Известни собственици включват Леонардо ди Каприо, който според съобщенията разработва еко-курорт на Blackadore Caye, неговия 140 акра (57 хектара) остров Белиз. Стивън Спилбърг притежава два острова в архипелага Мадейра край бреговете на Португалия. И тогава има гореспоменатия Брансън, който даде тласък на тенденцията, когато купи 74 акра (30 ха) остров Некер на Британските Вирджински острови през 1978 г.

Въпреки че повечето острови, притежавани от знаменитости, са напълно оборудвани с множество имоти, персонал и възможности за транспорт, „все още е по-просто, по-лично съществуване“, отбелязва Джейкъбс, който помогна на Мел Гибсън при закупуването на остров Маго във Фиджи през 2004 г. „Можете да четете, когато искате, да ходите, когато искате, да спите, когато искате. Време е да прекалибрирате мисленето си.“

Време, търпение, контакти
Все пак не започвайте да трупате репелент против комари; придобиването на остров отнема време, предупреждава Гринууд. Първо е решението къде да купите. Южният Пасифик и Карибите са винаги популярни, но в такива търсени райони търсенето често изпреварва предлагането. Базираният в Сейнт Томас Питър Бригс от John Foster Real Estate, който продава имоти на Британските и Американските Вирджински острови, казва, че търпението и контактите са ключови за осигуряването на остров.

Свързани: Вижте защо ваканцията и инвестицията на Карибите отново се появяват
Въздушен изглед на голяма къща на частен остров, покрит с борове
Предлага се чрез Chestnut Park Real Estate Ltd. и на минути от континента, този частен остров на езерото Мускока в Канада разполага с грандиозна резиденция с 10 спални и огромна къща за лодки с четири спални, която може да побере до 11 лодки.
Тези, които искат да избягат по-бързо, може да са по-добре да обмислят райони като Джорджиън Бей, в езерото Хурон в Онтарио, Канада, или Мейн в САЩ, където ограниченията за планиране помагат да се поддържа усещането за пространство. Заможните европейски купувачи отдавна са привлечени от варосаните гръцки острови, стотиците, разпръснати около адриатическото крайбрежие на Хърватия.

На Коста Смералда в Сардиния брокерската компания Immobilsarda S.r.l. е наблюдавал продажбата на редки изключителни острови, както и полуостров

лас. „Имотите в Сардиния са уникален и рядък актив“, казва мениджърът по маркетинг и комуникации Силвия Миорини. „Има перфектен баланс между природа, култура и чувствителност.“

Точно както на континента, цената на един остров се диктува от неговото местоположение и желание; ограничените запаси, очевидно, имат тенденция да изискват по-висока стойност. „След това възниква въпросът дали има док; собствено водоснабдяване; близостта му до курортен център с услуги, летище, където можете да кацнете частен самолет и т.н. обяснява Hart от LandVest.

Кристи разширява това. „Притежаването на частен остров е свързано с уникални предизвикателства. Ако възнамерявате да го развиете, ще трябва да сте подготвени, в повечето случаи, да създадете своя собствена енергия и вода, да подслоните и храните персонала си и да имате безопасно пристанище за вашите лодки. Имате нужда от добър мениджър на острова, за да сте сигурни, че всичко върви гладко.

Свързани: Открийте защо трябва да инвестирате в отдалечено уединение
Изглед към две яхти в синьо море в Сардиния, Италия
Архипелагът Ла Мадалена, край бреговете на Коста Смералда в Сардиния, включва седем големи острова и 15 островчета, всички известни с непокътнатата си природна красота. Изображение: Getty Images
Въпреки че незастроените парцели могат да изглеждат привлекателни, разходите за транспортиране на материали и труд понякога могат да надхвърлят първоначалната покупна цена. Последният остров, който Бригс затвори на Вирджинските острови, беше „доста изгодна сделка“ на £15 милиона ($20,4 милиона) за 550 акра (223 хектара), но, отбелязва той, той не е имал подходящо пристанище и стръмният му терен това е предизвикателство за развитие.

За някои закупуването на имот на съществуващ частен остров е по-лесно; Rolling Stone Кийт Ричардс и дизайнерката Дона Каран са сред високопоставените фигури, които притежават домове на изключителния Parrot Cay, на островите Търкс и Кайкос. „Необходим е определен манталитет, за да поемете на собствения си частен остров“, казва Гринууд, „и това не е за всеки.“ Но, добавя той, това е солидна инвестиция и не само финансово. Животът на остров предлага несравнима почивка от напрежението и стреса на ежедневния живот. „Водил съм хора на частни острови и те просто са седели на плажа и са плакали от облекчение“, казва той.

На пазара
Bonefish Cay в Абако, Бахамите

Въздушен изглед на Bonefish Cay в Абако
Дълга миля (1,6 км) природна пътека следва периметъра на Бонефиш Кей, предлагайки гледка към кобалтовия северен бряг, мангровите плитчини и завършваща в широкото зелено пространство зад бунгалата.
Трансформиран от пустинен остров в желано скривалище, този 13 акра (5 ха) остров съчетава лекотата на луксозния начин на живот с очарованието на рая за корабокрушенци. Предлага се чрез H.G. Christie Ltd, има основна хижа плюс три бунгала, които могат да приемат 14 гости и двама служители, докато свободното време е осигурено с ветроходна лодка и два джет ски. Ежедневните полети от Флорида правят това идеалното място за бягство.

Тучен, уединен остров във Френска Полинезия

Бунгала по брега на покрит с палми остров
Разположен в Дружествените острови на Френска Полинезия, този обграден с палми частен остров е на 90 мили (145 км) от столицата на Таити Папеете и на 15 мили (24 км) от световноизвестните вулканични върхове на Бора Бора.
Скрит в южната част на Тихия океан, частният остров Motu Moie с площ от 20 акра (на таитянски „далечен остров“) предлага тюркоазени води, тропически рифове и плажове с коралов пясък, заедно с гледки към околните вулканични върхове. На пазара с Dilbeck Estates, островът разполага с основна хижа, три бунгала за гости и къща на пазача, има собствен кладенец за сладка вода и е настроен за слънчева енергия. Ежедневните полети от Лос Анджелис и други международни градове до близкия Таити гарантират, че е лесно достъпен.

Новини

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено...

Бизнеса може да инсталира ВЕИ и „батерии“ с европейски средства

Министерство на иновациите и растежа обяви за обществено обсъждане...

Бюлетин

[tds_leads input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" msg_composer="" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxM3B4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="0" input_radius="0" f_msg_font_family="831" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="400" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="831" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="831" f_input_font_weight="400" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMiIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="400" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="var(--center-demo-1)" pp_check_color_a_h="var(--center-demo-2)" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" btn_bg="var(--center-demo-1)" btn_bg_h="var(--center-demo-2)" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCIsImFsbCI6IjE3cHgifQ==" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" msg_err_radius="0" msg_succ_bg="var(--center-demo-1)" msg_succ_radius="0" f_msg_font_spacing="0.5"]

Не пропускай

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено...

Бизнеса може да инсталира ВЕИ и „батерии“ с европейски средства

Министерство на иновациите и растежа обяви за обществено обсъждане...

Новата 2023г. стартира с две програми за земеделци и животновъди

През 2023 година земеделските производители и преработватели на селскостопанска...

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО ИНВЕСТ ООД ще проведе онлайн сесия, съвместно с водещите инженери на една от най-големите български...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, която дава възможност...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено обсъждане условията за кандидатстване по процедура „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на...