Exclusive Content:

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено...

Как да купите имот в Гърция: пълно ръководство за чужденци

Как да купите имот в Гърция: пълно ръководство за чужденци
Ако искате да закупите имот в Европа, закупуването на дом в Гърция е една от най-добрите възможности за чужденци. Това е прозрачен и достъпен начин да станете постоянен европейски жител.
Гърция е много популярна дестинация за много чужденци. Повече от хиляда чужденци са станали жители на Гърция през последните няколко години. Ако го направите правилно, покупката на имот в Република Гърция ще бъде едно от най-добрите решения за вас като инвеститор.

Има по-малко известни изисквания и правни рискове, свързани с гръцките инвестиции в недвижими имоти. Препоръчваме да извършите необходимата надлежна проверка, преди да се спрете на имот. Създадохме това ръководство, за да направим процеса на закупуване на къща в Гърция лесен и безпроблемен.

Какъв имот в Гърция можете да закупите като чужденец?
Нуждаете се от помощ при избора на имот?

Нашите мениджъри ще ви помогнат да намерите имот, да съберете всички документи и да изпълните сделката.

Консултирайте се
Ако мислите да купувате имоти в Гърция, научете какви са вашите възможности. Всеки чужденец може да стане гръцки жител. За някои обаче е много по-лесно. Жителите на ЕС имат зелена светлина, когато става въпрос за закупуване на имоти.

Ако не сте гражданин на ЕС и искате да направите Гърция свой дом, бъдете готови да свършите малко работа. Трябва да докажете, че разполагате със значителни средства, придобити по законен начин. Ще трябва да представите доказателство за доходите си, по-специално данъчни декларации, документално доказателство за наследство, дивиденти, доход от наем или доход от продажба на имот, заедно с писмо за работа.

Какви са изискванията, за да станете собственик на имот в Гърция?
Вече имате регистрационна карта или дори разрешение за пребиваване. Страхотен! Но не можете да притежавате жилищна или търговска собственост, освен ако не плащате данъци в Гърция. Започнете с откриване на сметка в гръцка банка. Ако вече имате банкова сметка, кандидатствайте за данъчен номер. За да получите номера, отидете до най-близката данъчна служба. Не е нужно да си уговаряте среща.

Ето списъка с документи, които трябва да имате, преди да пазарувате имот:

паспорт,

номер в данъчния регистър (AFM),

гръцка виза за граждани на държави извън ЕС,

доказателство за пребиваване в Гърция,

копие от вашите годишни данъчни декларации,

понякога може да са необходими допълнителни документи за самоличност.

Най-добрият гръцки остров или град за закупуване на имот
Когато става въпрос за избор на най-доброто място за закупуване на имот, Гърция предлага много страхотни възможности за избор. Както на континента, така и на гръцките острови има селекция от оживени туристически градове и малки и тихи рибарски селища.

Атина е една от най-старите столици в света. Красива комбинация от история и модерност, градът има много предимства за хората, които предпочитат да водят активен начин на живот. Освен това е доста скъпо, като апартаментите са най-достъпната опция за повечето експати.

Закинтос е остров за купони, който има много световноизвестни курорти. Установяването там е чудесен избор за тези, които искат да се насладят на нощния живот.

Корфу има голяма общност от европейски емигранти. Това е известна туристическа дестинация с красиви плажове и територии от ЮНЕСКО.

Родос е логистичен център с чудесни връзки с останалата част на Европа. Род остава най-популярният вариант за закупуване на ваканционен имот в Гърция. Той е малко по-скъп в сравнение с други острови. Но ваканционната къща там си заслужава.

Кефалония е островният рай за тези, които искат да избягат от живота на големия град. Сънливите рибарски селища и медитативното море ще ви запазят в релаксиращо настроение.

Пелопонес е известен със своите земеделски продукти, особено с маслини. Ако харесвате живот във ферма и страхотна местна храна, помислете дали да се установите там.

Крит е безопасен, удобен остров с добре развита инфраструктура. От по-големите градове по крайбрежието до малките планински села има всичко на едно място.

Как да се справим с брокерите на имоти в Гърция?
Само в Атина има повече от 2000 агенти за недвижими имоти и още хиляди в други гръцки градове. Повечето продажби на имоти в страната, които включват чуждестранни купувачи, се извършват от агентите.

Можете да работите директно с гръцки агент за недвижими имоти или предприемач, тъй като повечето от тях говорят английски. По-популярен вариант е да наемете юридически представител във вашата страна, който да се занимава с колегите си в Гърция.

Агентите обикновено предлагат пълен набор от услуги от избор на имот от собственици до наемане на интериорни декоратори. Те дори могат да контролират реставрацията или реконструкцията на вашия имот. Агентските такси са ние

обикновено е включено в цената на сградата. Но те също могат да получават комисионни от свързани фирми в Гърция. Не забравяйте да намерите агент, на когото можете да се доверите.

Според гръцките закони всички агенти трябва да имат лицензи и професионална квалификация. По-добре е да наемете агент по недвижими имоти, който е член на уважавана професионална асоциация. Например Европейската конфедерация на агентите по недвижими имоти (CEI) има строг кодекс на поведение за своите членове.

Преди да наемете агент можете да разгледате обявите за недвижими имоти в Гърция. Има някои уебсайтове, които предоставят такава информация. Като алтернатива можете да помолите вашия законен представител да събере информация за вас. В Гърция няма национален регистър на обявите. Агентите за недвижими имоти често дават минимална информация на купувачите, освен ако не отидат на оглед.

Оглед и резервация на имота
Как да закупите недвижим имот от разстояние?

Говорете с нашите мениджъри, за да разберете как да закупите имот в Гърция от разстояние.

Консултирайте се
Повечето агенти и строителни предприемачи организират специални огледи. Често цената на пътуването се възстановява, ако инвеститор реши да купи имота. Ако имате време и финанси за такива пътувания, предприемайте ги възможно най-често. Можете също така да съставите списък с места и имоти, които ви интересуват най-много, и да помолите агента да организира огледа. Интелигентен избор е да сравните офертите от различни разработчици, преди да финализирате решението си.

Ако харесвате това, което виждате, можете да резервирате имота, като направите депозит от 10%. След това ще подпишете предварителен договор. Винаги се консултирайте с вашия адвокат, преди да подпишете каквито и да било споразумения.

Договори, плащания и регистриране на имота
Ето списък от стъпки, които трябва да направите, за да станете собственик на имот в Гърция.

Изберете мястото за живеене. Можете да намерите много полезна информация онлайн, особено във форумите за емигранти и инвеститори.

Наемете агент.

Направете оглед, за да огледате имота и околността.

Подгответе документите.

Намерете имота, който харесвате.

Наемете адвокат, който да направи правна проверка на имота.

Поръчайте техническо обследване на имота.

Направете оферта на продавача и договорете сделката.

Уверете се, че имате гръцки данъчен номер.

Нека присъства нотариус за подписване на окончателния договор.

Платете всички такси и данъци, включително 3% данък за прехвърляне на собственост.

Собствениците на гръцки имоти, живеещи в чужбина, трябва да го декларират. Представете на властите документи, включително акта, доказателство за регистрацията в имотния регистър. Осигурете геодезични карти и разрешителни за строеж, ако е необходимо.

Ето допълнителните данъци и такси, които ще трябва да платите:

агентските такси са между 2–3% плюс ДДС,

нотариалните такси са между 0,65–1% плюс ДДС,

адвокатските такси са между 0,40–1% плюс ДДС,

таксите за публична регистрация са 0,5% плюс ДДС,

обменен курс (специфичен за банката).

Можете ли да закупите имота без да го посещавате?
Възможно е да закупите недвижим имот в Гърция без да присъствате на подписването на окончателния договор. За да направите това, трябва да предоставите пълномощно на вашия законен представител. Ако не сте гражданин на ЕС, ще трябва да направите това пред гръцко консулство или гръцки нотариус.

Сега вашият адвокат може да подпише всички необходими документи, за да ви направи новия собственик.

Какъв е пазарът на имоти в Гърция през 2022 г.?
Напоследък икономиката бавно се възстановява от дълга криза. Започвайки с пазарния срив през 2009 г., икономиката отново беше ударена от пандемията от коронавирус. Това доведе до спад на цените на жилищния пазар.

Пазарът се възстанови донякъде през 2019 г. и оттогава цените бавно се покачват с темп от 3–4%. Експертите са съгласни, че когато пандемичните ограничения бъдат премахнати, гръцката икономика ще продължи възстановяването си. Това означава, че покупката на недвижим имот в Гърция има добри шансове да бъде добра инвестиционна възможност.

Средните цени на жилищата в Гърция през 2022 г
Жилищата в Гърция все още са едни от най-достъпните в ЕС. Но цените се покачват по-бързо, отколкото преди пандемията Covid-19. Тази тенденция се отрази най-вече на пазара на нови апартаменти, като офертите за тях са се повишили с над 8% на годишна база. Притежаваните преди това имоти са поскъпнали средно с 6%.

Новини

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено...

Бизнеса може да инсталира ВЕИ и „батерии“ с европейски средства

Министерство на иновациите и растежа обяви за обществено обсъждане...

Бюлетин

[tds_leads input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" msg_composer="" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxM3B4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="0" input_radius="0" f_msg_font_family="831" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="400" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="831" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="831" f_input_font_weight="400" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMiIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="400" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="var(--center-demo-1)" pp_check_color_a_h="var(--center-demo-2)" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" btn_bg="var(--center-demo-1)" btn_bg_h="var(--center-demo-2)" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCIsImFsbCI6IjE3cHgifQ==" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0=" msg_err_radius="0" msg_succ_bg="var(--center-demo-1)" msg_succ_radius="0" f_msg_font_spacing="0.5"]

Не пропускай

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено...

Бизнеса може да инсталира ВЕИ и „батерии“ с европейски средства

Министерство на иновациите и растежа обяви за обществено обсъждане...

Новата 2023г. стартира с две програми за земеделци и животновъди

През 2023 година земеделските производители и преработватели на селскостопанска...

За първи път съвместна онлайн сесия на консултанти и инженери в изграждането на ВЕИ

Консултантския екип по подготовка на европейски проекти на ИНТЕКО ИНВЕСТ ООД ще проведе онлайн сесия, съвместно с водещите инженери на една от най-големите български...

Фотоволтаици за домакинствата – как да се подготвим за кандидатстване

За втори февруари е предвидена да стартира процедура „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, която дава възможност...

Стартира програмата за фотоволтаици за домакинствата

Днес 22.12.2022 година МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА представи за обществено обсъждане условията за кандидатстване по процедура „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на...